Matei Vișniec și Alexandru Dabija deschid seria premierelor la TNB

Publicat la: 10:45 - 14.01.2016 de Yorick

visniecMatei Vișniec va susține prima conferință din seria organizată de Teatrul Național din București, cu tema „Teatru şi jurnalism”, duminică, 17 ianuarie, la ora 11.00, la Sala Atelier.

De asemenea, Matei Vișniec este și autorul piesei ce stă la baza spectacolului care va fi prima premieră a anului la TNB , pe scena Sălii Studio. „Recviem”, o parabolă plină de haz şi ironie, așa cum o prezintă realizatorii spectacolului și cum apreciază însuşi autorul, a fost pusă în scenă de Alexandru Dabija. „Recviem este … un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul, şi cu grotescul şi chiar cu prostia”.

Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, aduce în scenă o formidabilă parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului, cu lumea de dincolo, populată de morţii patriei, morţi demni sau nedemni, dar cu toţii marcaţi de aceleaşi răni din viaţă…

Din distribuție fac parte peste 20 de actori, majoritatea foarte tineri, alături de nume cunoscute ale Naţionalului bucureştean: Marius Rizea, Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Afrodita Androne, Mihai Calotă.

La Sala Pictura va avea loc, în următoarea perioadă, premiera „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, adaptare de Simon Stephens. Regia lui Bobi Pricop şi scenografia lui Adrian Damian, la care se adaugă costumele Lilianei Cenean, muzica lui Alexei Turcan şi proiecţiile video aranjate de Dan Adrian Ionescu și Răzvan Mizdran îmbracă povestea într-o ambianţă scenică modernă, cu o scenotehnică ingenioasă. Un spectacol sensibil și captivant despre inocența pierdută, alienare, limitele comunicării, nevrozele zilelor noastre și oameni rătăciți printre cuvinte, în care personajele (în ordinea autorului) vor fi interpretate de: Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Carmen Ungureanu, Ana Ciontea, Rodica Ionescu.

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului „Lut” (Klei, 2002), cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke Schermer care a scris peste 10 piese de teatru și două romane, distinsă, în 2009, cu Premiul pentru Literatură „Charlotte Kohler”. O dramă încărcată de melancolii nordice, iubiri spulberate și idealuri pierdute. O piesă despre dureroasa despărțire de trecut, cu personaje bogat construite, conflicte puternice și un deznodământ neașteptat, brutal, care însă, paradoxal, aduce liniștea. O distribuție remarcabilă, având-o în prim plan pe Irina Movilă, căreia i se alătură Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Natalia Călin și Cristina Constantinescu. Şi, la prima lui întâlnire cu Naţionalul bucureştean, regizorul Vlad Massaci, în tandem artistic cu scenograful Andu Dumitrescu.

Alte două premiere vor avea loc la Sala Mică, unde, Programul 9G la TNB continuă în aceasta stagiune cu „(D)efectul Placebo”, un proiect coordonat artistic de Ștefan Lupu, și „Beckett coupe” în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu. În primăvară va fi lansat anunţul de selecţie pentru cea de-a treia ediţie a programului.

Tags:


Comments are closed.