Teatrul din Chișinău vine la București cu „Filumena Marturano” și „Casa de pe graniță”

Publicat la: 9:59 - 13.01.2016 de Yorick

chisinauTrupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău revine pe scena Naţionalului bucureştean, pe 20 și 21 ianuarie, cu spectacolele „Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek şi „Filumena Marturano” de Eduardo de Filippo.

Turneul din 2016 vine ca o prelungire firească a proiectului demarat în 2014, care s-a bucurat de succes, Teatru Românesc la Bucureşti şi Chişinău, cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale.

Miercuri, 20 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, se va juca spectacolul „Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek, premieră care a avut loc în deschiderea Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău, din toamna lui 2015.

Piesa cunoscutului dramaturg contemporan polonez, citită ca o formidabilă fabulă caustică, este o profeţie periculos de reală în mileniul bântuit de războaie și calamități, fiind una dintre creaţiile de început ale lui Mrozek, care, din nefericire, îşi dovedeşte actualitatea tot mai pregnant, de la un deceniu la altul.

„Casa de pe graniţă” descrie situația unei familii ce primeşte vestea că graniţele au fost retrasate din raţiuni istorice, astfel că noul hotar trece chiar prin mijlocul casei lor, prin sufragerie. „O situaţie absurdă, în care diplomaţii dispun de destinele noastre, ne privează de intimitate. Mi-am propus ca tot ce se întâmplă în scenă să fie cât mai real”, a declarat regizoarea Agnieszka Korytkowska–Mazur.

„Casa de pe graniţă” este şi un proiect moldo-polonez. Realizatorii spectacolului vin din Polonia: Agnieszka Korytkowska–Mazur semnează regia, Pawel Dobrzycki, scenografia, iar Maciej Zakliczynski – mişcarea scenică şi selecţia muzicală. În spectacol joacă actorii Naţionalului din Chişinău: Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Negoiţă, Ninela Caranfil, Draga-Dumitriţa Drumi, Igor Babiac, Petru Oistric, Valentin Zorilă, Iurie Radu, Iurie Focşa, Ion Mocanu, Anişoara Bunescu, Lilia Bejan, Mihaela Damian-Oistric, Doriana Zubcu-Marginean, Ana Tkacenko.

Cel de-al doilea spectacol al turneului va avea loc joi, 21 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio, cu piesa „Filumena Marturano” sau „Divorţ în stil italian” de Eduardo de Filippo, adaptarea şi regia fiind asigurate de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de spectacole basarabeni, Alexandru Vasilache.

Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film cu Sophia Loren şi Marcello Mastroiani, însă minunatul duet al protagoniştilor moldoveni (Petru Hadârcă – Silvia Luca) îi conferă o nouă profunzime. Personajele au trecut de prima tinereţe, iar iubirea lor cu năbădăi, cu tunete şi fulgere, generează dialoguri suculente, presărate cu picanterii, se arată într-un comunicat de presă.

Tags: , ,


Comments are closed.